Relax stop met paniekaanvallen

Paniekaanvallen? Hoe relax je?

Paniekaanvallen is niet alleen van deze tijd! Laten we terug in de tijd gaan en dan bedoel ik ook aardig ver terug in de tijd; oertijd. In de oertijd hadden we de oermens. Heerlijk primitief, maar toch al met hersenfuncties die wij nu ook nog gebruiken; vechten en vluchten.

Wanneer men in de oertijd in gevaar werd gebracht, want je stond ineens oog in oog met een dinosaurus, gebeurde er heel wat in het brein. Logisch nadenken in een gevaarlijke situatie was niet nodig voor het brein en sloot die logica af. De adrenaline pomp werd aangezet (stresshormoon) en bloed werd er naar de armen en benen gepompt. Hartslag ging omhoog. Ademhaling naar boven en er werd even minder aandacht gegeven aan de organen.

paniekaanvallen

Paniekaanvallen

“Adrenaline moet weg…”

De oermens stond klaar om te vechten of vluchten. “Opgepompt” met adrenaline was hij er klaar voor. Dit betekent dat hij of zij er fysiek flink tegenaan ging. Of er werd verloren en betekende al snel de dood of er werd gewonnen. In beide gevallen had je geen of minder last van de adrenaline.

Angst veroorzaakt dus een golf aan adrenaline en cortisol en dit is een stresshormoon. In de oertijd deed je wat met dat opgepompte lichaam, maar tegenwoordig hebben we geen angsten meer die ons laten vechten. Natuurlijk wordt er wel gevochten, maar dan in de sport. Daar heb je nog wel de term -ik stond helemaal strak van de adrenaline-. Je hebt het in de huidige arena ook nodig als je wilt winnen.

“Ga eens lekker sporten…”

Om van de overtollige adrenaline af te komen kan je lekker gaan sporten. (Voor meer informatie http://www.uwbreinalsmedicijn.nl/dr-david-servan-schreiber/) Want adrenaline maken we iedere dag. Elke dag komt er wel een angst of stressmomentje voorbij. Natuurlijk is dat irreële angst. Het gaat om dat lastige gesprek, het halen van de deadline, de ruzie met je partner, angst voor vliegen of insecten, enzovoort. Af en toe stress is helemaal niet erg. Het gaat om stress dat een patroon wordt.

Zoals je hebt kunnen lezen behandelt je brein je organen slecht in een stress situatie. Minder energie naar je organen, maar wel hogere hartslag, bloeddruk en ademhaling. Je brandt jezelf op. Gevolg burn-out. Ook kan het in de tussentijd zo vaak gestrest zijn dat je in paniek raakt. De hoge en snelle ademhaling maakt je ligt in je hoofd. Je wordt wat licht in je hoofd en je hart gaat als een gek tekeer. Paniek!

De Mindset Power Pyramid samen met het ALBERA model is in staat om je heel snel te leren hoe van deze vervelende gevoelens af te komen. Je wordt weer relaxt en kan de wereld weer aan. Het is een kwestie van inzicht en dissociëren.

Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact op.

Albert

 

Albert Buschgens
 

Als Mental Engineer wil ik op Creatieve, Realistische, Motiverende en Inspirerende wijze Coachen. Mijn doel is om zo veel mogelijk mensen van hun angsten, fobieën en trauma's af te halen. Dit geldt niet alleen voor vliegangst of angst voor spinnen, maar ook de angst voor het gesprek om meer salaris of om een presentatie te geven. Angst is gek genoeg een Mindset. Door gebruik te maken van mijn modellen ACTIEF, ALBERA en de Mindset Power Piramide heb ik al heel veel mensen van hun angsten afgeholpen. Ik hoop dat ook jij contact opneemt als je wilt weten hoe je weer zorgeloos naar jezelf kan keren.